Bij vraag 1c
Hebt u meerdere adressen in Nederland of een adres in Nederland en het buitenland? Dan kunt u de volgende vragen gebruiken om te bepalen welk adres u moet invullen:
- Welke woning staat u duurzaam ter beschikking? Daarmee bedoelen we: een woning die u langdurig zelf kunt bewonen, zoals een huur- of koopwoning. Het mag niet gaan om een woning die bedoeld is voor korte verblijven, zoals een vakantiewoning.
- Waar is het centrum van uw maatschappelijke leven? U kunt dit bepalen aan de hand van de volgende vragen:
- Waar bent u ingeschreven in de basisregistratie persoonsgegevens?
- Waar verblijven uw partner, uw echtgeno(o)t(e) of uw kinderen?
- Waar gaan uw kinderen naar school?
- Waar bent u lid van bijvoorbeeld een sportvereniging?
- Waar hebt u uw verzekeringen afgesloten?
- Op welk van de adressen is het uw bedoeling om te wonen?
Vul het adres in dat u het meest als antwoord op bovenstaande vragen hebt gegeven. Twijfelt u toch nog? Neem dan contact op met uw belastingkantoor of bel de BelastingTelefoon: 0800 - 0543.
Bij vraag 2a
Iedere werknemer en uitkeringsgerechtigde die aan de voorwaarden voldoet, heeft recht op de zogenoemde loonheffingskorting. De loonheffingskorting is de verzamelnaam voor de 5 heffingskortingen waarmee uw werkgever of uitkeringsinstantie rekening houdt bij het bepalen van de in te houden loonbelasting/premie volksverzekeringen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie berekent automatisch de korting die voor u geldt. U mag deze korting maar door 1 werkgever of door 1 uitkeringsinstantie toe laten passen.
Geef aan of u de loonheffingskorting door deze werkgever of uitkeringsinstantie wilt laten toepassen.
Let op!
De alleenstaande-ouderenkorting maakt deel uit van de loonheffingskorting. Dat betekent dat uw werkgever of uitkeringsinstantie de alleenstaande-ouderenkorting alleen mag toepassen als deze de loonheffingskorting toepast. U hoeft vraag 2b dus niet in te vullen als u bij vraag 2a aangeeft dat u de loonheffingskorting niet wilt laten toepassen.
Meerdere uitkeringen bij dezelfde uitkeringsinstantie en loonheffingskorting
Krijgt u 2 of meer uitkeringen tegelijkertijd van dezelfde uitkeringsinstantie? Dan past de uitkeringsinstantie de loonheffingskorting toe op het totaalbedrag van uw uitkeringen.
Meerdere dienstbetrekkingen bij dezelfde werkgever en loonheffingskorting
Krijgt u van uw werkgever tegelijkertijd loon uit 2 of meer dienstbetrekkingen? Dan geldt de loonheffingskorting maar voor 1 van die lonen. U kiest zelf welk loon. Vul voor elke dienstbetrekking dan een apart formulier in.
De werkgever kan de lonen ook bij elkaar optellen en de loonheffingskorting toepassen op het totaal van de lonen. In dat geval hoeft u niet te wachten op een belastingteruggaaf na afloop van het jaar. Of u hoeft minder bij te betalen via uw aangifte inkomstenbelasting.
Voorlopige aanslag en loonheffingskorting
Krijgt u de algemene heffingskorting maandelijks in de vorm van een voorlopige aanslag? En gaat u werken of krijgt u een uitkering waarbij u de loonheffingskorting door uw werkgever of uitkeringsinstantie laat toepassen? Dan moet u de voorlopige aanslag direct laten wijzigen of stopzetten. Anders krijgt u te veel heffingskorting en moet u dat later aan de Belastingdienst terugbetalen.
Bijstandsuitkering en loonheffingskorting
Gaat u werken naast uw bijstandsuitkering? Vraag dan uw werkgever om de loonheffingskorting toe te passen en informeer de gemeente hierover. De gemeente houdt dan rekening met de loonheffingskorting die uw werkgever toepast.
Bij vraag 2b
Uw werkgever of uitkeringsinstantie kan niet zelf vaststellen of u recht hebt op de alleenstaande-ouderenkorting. Daarom moet u dat hier aangeven.
Vanwege demonstratie doeleinden: klik na invullen op volgende.